Home » COVID-19 » COVID-19 >> Update 4

COVID-19 >> Update 4

Sinds half maart 2020 zijn dansscholen door heel Nederland door de overheid gesloten. Allerlei bedrijven zijn toen gelijktijdig stilgelegd.

Sindsdien heeft de overheid voor verschillende soorten organisaties versoepelingen gecommuniceerd, met verschillende ingangsdata. 

Voor de organisaties zelf is het daarom erg belangrijk om duidelijk te hebben onder welke noemer ze vallen, en welke regels op welke datum voor hen gelden.

Voor dansscholen is dit een lastige puzzel.

Er zijn verschillende soorten dans. De ene dansvorm is intensiever qua beweging dan de ander, en lijkt daarom meer op sport.

Stijldansen kun je op meer manieren benaderen.

  • Het kan educatief zijn. Er wordt duidelijk les gegeven en de leerdoelstelling staat voorop.
  • Het kan recreatief zijn. Gezelligheid is een belangrijke component en plezier staat voorop.
  • Het kan sportief zijn. Er is een duidelijk fysiek aspect: Snelheid, kracht, lenigheid, conditie, etc.
  • Het kan cultureel zijn. Dans is een podiumkunst, een expressie van emotie. Lesgeven is dan niet cultureel, maar dansen door de danser wel.

Het is nooit helemaal één van de vier. Dansscholen onderscheiden zich ook van elkaar met de balans die ze vinden tussen deze drie manieren. Bij ons is de slogan: Een gezellig avondje uit waarbij je goed leert dansen. Een combinatie van voornamelijk de eerste twee opties dus.

Wat je mix ook is, het stijldansen kun je ook nog in groepsles of privéles doen, wat weer leidt tot andere maatregelen. Sommige dansscholen geven les aan jong en oud. Andere dansscholen hebben voornamelijk volwassen leerlingen. Daar gelden weer andere “Corona-regels” voor.

Veel dansscholen bieden ook een drankje aan. Sommigen zelfs wat te snacken. Een enkele liefhebber verzorgt zelfs complete catering. Dat zijn bijvoorbeeld dansscholen die ook partycentrum zijn.

Veel dingen mogen weer

Rekening houdend met allerlei maatregelen en voorwaarden zijn:

  • Winkels continu open geweest.
  • Scholen weer open.
  • Restaurants en café’s weer open.
  • Sportlessen buiten weer toegestaan
  • Podiumkunsten en culturele activiteiten weer toegestaan.

Hoewel er grote diversiteit is in de aard en inrichting van dansscholen, met allerlei verschillen in de risico’s die daarmee gepaard gaan, zijn ze tot nu toe allemaal onder één noemer geschaard. Hoewel de risico’s bij een goed georganiseerde dansschool beduidend minder groot zijn dan in de gemiddelde supermarkt, heeft de overheid alle dansscholen gesloten gehouden en onder sportscholen geschaard. Dansen is een “contactsport”. Contact met de persoon waarmee je samenwoont gebruikelijk, maargoed. #Regels.

Heropening van dansscholen

De opening van sportscholen stond voor 1 september 2020 gepland, ervan uitgaande dat de maatregelen tot die tijd voldoende effect hadden. Dit is vervroegd naar 1 juli 2020, mits het Outbreak Management Team (OMT) met een “strak advies” komt. De beslissing hierover wordt pas kort voor 1 juli definitief gecommuniceerd.

We gaan ervan uit dat ook wij onze lessen weer op verantwoorde wijze kunnen gaan geven per 1 juli.

Omdat we bij voorkeur onze zaken netjes ruim vooraf regelen en communiceren, bereiden we ook deze heropening graag alvast voor. Zodra het kabinet dan formeel toestemming geeft, kunnen we goed georganiseerd weer dansen.

Sowieso zijn jullie ook voor die tijd al welkom voor een kennismaking en een kop koffie of thee. Dan weet je direct of we bij elkaar passen en ben je goed voorbereid zodra de lessen weer zijn toegestaan.

Deze uitgangspunten gelden voor je dansles:

Je hebt je aangemeld voor een cursus Stijldansen van een specifiek aantal lessen. Alle lessen die je nog niet bij ons in de school hebt gekregen, worden alsnog gegeven. Deze lessen worden wekelijks gegeven en gaan tijdens de zomermaanden door. De exacte tijden kunnen iets aangepast worden om het contact tussen de verschillende groepen te beperken. Die details volgen nog.

Alle aanwezigen houden zich aan de meegedeelde maatregelen.

Iedereen heeft op een andere manier te maken gehad met COVID-19. De impact is dan ook voor iedereen anders. Wees lief en begripvol naar elkaar.

Bij de dansschool staat een hands free dispenser met desinfectant, zodat je voor de les je handen kunt reinigen zonder het risico op kruisbesmetting en wij zorgen dat handgrepen e.d. regelmatig extra worden schoongemaakt.

Aanvullende uitgangpunten maken we bekend zodra de situatie daar om vraagt.

Veilig samen dansen met COVID-19 maatregelen bij Dansschool Dance Fit

Landelijk basisprotocol voor de danssector

Op 4 juni kregen we bericht dat het landelijk protocol Dans officieel vastgesteld is. Dit betekent dat het protocol ingezet kan worden om een veilige openstelling van de danssector mogelijk te maken. Onze maatwerk regels binnen de dansschool zijn dan ook in lijn met, of gebaseerd op, dit landelijke protocol.

Wil jij ook veilig op dansles?

Als je nog niet staat ingeschreven voor dansles, kun je een proefles volgen, of inschrijven voor een nieuwe cursus zodra die data officieel bekend zijn gemaakt.

Natuurlijk houden we ons ook dan aan de regels die op dat moment gelden. Waarschijnlijk hoort daar een beperkt aantal dansers per vierkante meter bij. Belangrijk dus dat je daar op tijd bij bent.

Onze VIPs horen als eerste wanneer proeflessen zijn, of dat de inschrijvingen zijn geopend.

VIP worden is heel eenvoudig. Meld je hier gelijk aan voor de VIP-lijst.

Lees meer over COVID-19

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.