Meteen naar de inhoud
Home » COVID-19 » COVID-19 >> Update 3

COVID-19 >> Update 3

Dansschool Dance Fit Logo

Dansschool Dance Fit wil open.

Het bestuur van Dansschool Dance Fit wil duidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten.  Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn en het beleid zit vol tegenstrijdigheden. Grotere risico’s mogen genomen worden, maar danslessen nog niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschoolbestuurders duidelijkheid van het kabinet. 

Podiumkunst mag weer gaan opstarten. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. De dansbranche vecht al jaren voor erkenning voor specifieke takken van dans als sport en het bijbehorende lagere btw-tarief. Dat alle vormen van dans momenteel onder sport worden geschaard, leidt voor de hele branche dus tot het slechtste van twee werelden.

“Hoewel Dansschool Dance Fit een stichting met een cultureel oogmerk is en dus buiten de btw-discussie valt, is het wrang om te zien hoe de branche slachtoffer wordt van de waan van de dag van de overheid. We hebben dan wel een iets andere inschrijving bij de KVK, maar onze activiteiten zijn voor een deel vergelijkbaar met dansscholen die wel onder sport worden gezien. We vinden het daarom niet verstandig om zonder akkoord van het kabinet open te gaan.”  

Het beleid zit vol tegenstrijdigheden

Masseurs, manicures, kappers, tandartsen, etc. mogen andere mensen aanraken mits er duidelijke voorzorgsmaatregelen zijn. Een dansleraar mag niet op ruim 1.5 meter afstand kijken naar een danspaar en uitleggen, vertellen, voordoen, hoe ze beter kan bewegen.

Bruiloften mogen worden gefaciliteerd, waarbij gedanst mag worden. Datzelfde bruidspaar mag geen privéles voor de openingsdans volgen bij diezelfde dansschool.

“Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen” stelt de directeur en dansleraar. 

RIVM-logo

Het RIVM staat wel seks toe met “een vaste buddy”, maar dansles met je eigen levenspartner is niet toegestaan.

De verschillen zijn simpelweg niet meer te verklaren.

Dansles veiliger dan boodschappen doen

Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Buskermolen veiliger dan boodschappen doen. Hij is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan”.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dansschool Dance Fit - Robin en Patty stijldansen in Leiden

Dans bevordert de gezondheid

Juist in een tijd waarin de volksgezondheid onder druk staat, is het belangrijk dat we weer lekker gaan dansen en bewegen. Volgens beweegprofessor Scherder zou dit de oplossing zijn tegen de pandemie van het stilzitten, die de wereld al sinds 2012 in haar greep houdt. Matig intensief bewegen is goed voor lichaam en geest, zorgt voor een sterk immuunsysteem en haalt mensen uit een sociaal isolement. Een belangrijke toegevoegde waarde van dans is de combinatie van bewegen, denksport en muziek.

Er is al zo veel onderzoek gedaan naar dansen en gezondheid. Het internet staat er vol mee. En echt niet alleen met luchtige bloggers.

Dit is goed voor het brein en dansen maakt gelukkig. Finse onderzoekers hebben aangetoond dat zelfs het leervermogen toeneemt door te dansen. Ook deze onderzoekers zijn het daarmee eens.

Juist de maatregelen tegen COVID-19 zorgen voor stress, eenzaamheid, zorgen. Dansen zorgt ervoor dat je dichter bij je gevoel komt. Dat helpt om beter om negatieve gevoelens eerder te signaleren en op te lossen. Dansen helpt tegen stress, zowel om het te voorkomen als om ermee te dealen. En daar hoef je echt geen prima ballerina voor te zijn.

Dans is minstens zo belangrijk als rekenen.

Er is zelfs een verband tussen dansen en langer leven. Plus je maakt en ontmoet er vrienden. Dat kan nog steeds op een veilige manier, en is essentieel om goed door deze tijd heen te komen.

Hoogleraar Erik Scherder en arts/onderzoeker Cuna Knegt zijn heel het land door geweest om te vertellen hoe goed dansen voor je is. Dans is zelfs een onderdeel van het therapeutisch arsenaal in de zorg.

Dans is een essentieel onderdeel van een gezond leven.

Buskermolen vindt dat zowel dansen in privélessen als groepslessen snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs seks in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren. We staan klaar om de lessen verantwoord te geven. We hebben zin om weer de school in te gaan en ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

Lees meer over COVID-19

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Join Our Channel!

Stay in touch with our latest news, offers, classes, and activities!
Leave anytime or (un)mute when you want to.