Meteen naar de inhoud
Dansschool Dance Fit De kunst van het stijldansen - Latin technique door Walter Laird

Is Stijldansen bij elke dansschool hetzelfde?

Date

Je kunt op verschillende manieren naar dansen in het algemeen, of stijldansen in het bijzonder kijken.

  • Je kunt dansen zien als een vorm van kunst, of zelfs podiumkunst.
  • Je kunt dansen zien als een sport. Er is een hele danswereld waarin stijldansen als sport wordt beoefend. De echte die hards maken ook onderscheid tussen wedstrijddansen en danssport.
  • Ook kun je dansen zien als een recreatieve bezigheid. Een leuk avondje uit met je partner. Een gezellige les waarbij je ook andere mensen leert kennen.

Stijldansen is een kunst

Dansen is een manier van bewegen. Elke vorm van bewegen heeft te maken met natuurkunde. Ik zal je niet vermoeien met alle details, maar bewegen betekent natuurkunde. Simpel gezegd: De zwaartekracht trekt aan ons, en wij willen verplaatsen zonder om te vallen.

Als je samen wil bewegen, maak je dat dus ingewikkelder. Je wil niet op elkaars tenen gaan staan, en het zou fijn zijn als het samen dansen ook een beetje soepeltjes gaat. Dat jullie enigszins tegelijk bewegen dus. Lopen lukt dan nog wel. Ook als de ene vooruit gaat, en de ander achteruit.

Als je zo goed en precies mogelijk samen wil dansen, ben je bezig met de kunst van het dansen. Dansles waarbij de kunst centraal staat is ook echt les. Er wordt veel uitgelegd, inclusief theorie. Door precies te begrijpen hoe de natuurkunde zit, en de nuance te snappen en voelen tussen een 16e meer of minder je voet uitdraaien, en waarom je soms wel omvalt, en soms niet, wordt je beter. Hierbij hoort ook heel veel herhaling. Heel veel dezelfde pasjes dansen. Practice makes perfect.

Vervolgens komen de specifieke stapjes van het stijldansen. Ook is er muziek die vertelt wanneer en hoe snel die danspasjes horen te gaan. Bij de kunst van het stijldansen hoort ook dat de heer leidt, en de dame volgt. Er is niet (altijd) een vaste volgorde waarin de pasjes worden gedaan. De dame moet dus erg alert zijn, en de heer moet heel precies en op het juiste moment leiding geven (naast het doen van zijn eigen stapjes, zonder op haar tenen te staan, in de maat, etc).

Stijldansen als sportieve bezigheid

Als je danst, ben je altijd met je lichaam bezig. Je lijf beweegt. Dansen wordt ook wel eens Bewegen op muziek genoemd. Dansleraren gebruiken die term wel eens gekscherend als het iemand niet lukt om te doen wat de leraar bedoelt.

Elke vorm van lichamelijke beweging kun je opschalen. Je kunt het fanatieker doen. Meer energie stoppen in bewegingen. De focus gaat dan van het zo precies mogelijk dansen, naar het dansen met méér energie. Het gaat dan om wie het hoogste springt, het verst glijdt, het meeste rondjes door de zaal banjert.

Dansen krijgt dan ook meer onderscheid op basis van wat iemand z’n lichaam aan kan. Met een sterkere conditie kun je meer “knallen” in je Jive of Quickstep. Met lenige spieren kun je dieper je lijn in, een bredere top maken, en gekkere poses aannemen.

Stel dat ik wat danspasjes Tango voordoe, en mijn leerlingen mogen daarna met muziek zelf dansen. Hun voeten gaan wel soort van de goede kant op, maar het mist nog het karakter van de dans, het juiste ritme, en/of de gewenste souplesse. Dan zijn ze volgens een dansleraar nog niet echt Tango aan het dansen. Maar ze bewegen wel op muziek. Lekker algemeen dus.

Paso doble - stijldansen

Het NRC schreef eerder al dat dansen een harde sport is, en een meerdelige televisieserie van NTR laat zien dat zelfs voetballers dansen om beter te worden in hun eigen sport.

Als je dansles krijgt waarbij de sport centraal staat, wordt er meer gedrild. Het doel is dan ook om je lijf uit te dagen. Je gaat meer zweten. Je gaat spierpijn krijgen. Je zult moeten doorbijten wanneer het je een keer zwaar valt. Je dansles is dan ook meer danstraining.

Dansen voor de gezelligheid

Bij sommige dansscholen staat de gezelligheid voorop. Het maakt dan niet uit of er goed wordt gedanst of niet. Als iedereen het maar naar z’n zin heeft. Dit is een concept wat we veel zien bij relatief commerciële dansscholen. Waarom is dat zo commercieel dan?

De 100% gezelligheidsbenadering is commercieel om verschillende redenen.

Je hoeft als dansleraar weinig van dansen te weten om een groep lang bezig te houden. Je kunt simpele danspassen voordoen en de hele groep dat vaak laten oefenen. Zonder specifieke uitleg, maatwerk tips, of technische verbeteringen, kost dat veel tijd. Dat geeft niet, want zo lang iedereen maar het gevoel heeft dat het elke keer een beetje beter gaat (succesbeleving) is iedereen blij. We zien ook vaak dat bij zulke scholen het eindresultaat meer bewegen op muziek is dan stijldansen.

Daarna kun je verschillende liedjes draaien waarop iedereen lekker zelf nog kan dansen en plezier kan hebben van wat ze net ‘geleerd’ hebben.

Gezelligheidsscholen hebben vaak ook een pauze in de les zitten. Dat is bijvoorbeeld een kwartiertje waarin géén les gegeven wordt, maar iedereen een drankje koopt en met elkaar kletst. Goed voor de bar-omzet. Goed voor de groepsvorming.

Stijldansen voor de gezelligheid

Als de dansers van een groep elkaar een beetje kennen, en aardig vinden, blijft de groep beter bij elkaar. Mocht er een koppeltje zijn dat twijfelt of het nog een seizoen blijft dansen of ermee gaat stoppen, zorgt de groepsvorming ervoor dat ze langer blijven dan wanneer het iedereen voor zich is.

Omdat de focus vooral op gezelligheid ligt, en succesbeleving niethetzelfde is als succes, blijft het feitelijke dansniveau dus (een beetje) achter.

Stijldansen bij Dansschool Dance Fit

Voor ons is een goede balans belangrijk. Onze oprichter Robin Buskermolen heeft leren lesgeven op de sportacademie. Dat is een HBO opleiding volledig gericht op het geven van bewegingsonderwijs. Daar heeft hij bijvoorbeeld geleerd over een veilige leeromgeving, verschillende leerstijlen, en de werking van het menselijk lichaam. Belangrijke informatie die binnen de school wordt doorgegeven aan elke nieuwe leraar.

Dat zie je terug in een goede warming up, de omgang met de leerlingen, en de opbouw van de lessen.

Ook heeft Robin zijn opleidingen gedaan bij de International Dance Teachers Association (IDTA). We geven dan ook geen bezigheidstherapie, maar wel stijldansen zoals het bedoeld is en beschreven staat in het techniekboek.

De dansschool is een stichting die draait op vrijwilligers. We geven dus dansles omdat we het leuk vinden. We willen ook dat jullie stijldansen (bij ons) leuk vinden. We doen er dan ook veel aan om het voor iedereen leuk en fijn te maken/houden.

Wij beschrijven het vaak als volgt: Dansles bij Dansschool Dance Fit is een gezellig avondje uit, waarbij je wel degelijk goed leert dansen.

Kom eens naar onze gratis proeflessen om te ervaren wat we daarmee bedoelen.

Share this story with your friends