Meteen naar de inhoud
Paso doble - stijldansen

Wat is de Paso Doble voor dans?

Date

De Paso doble is een vreemde eend in de vijver van Latin American dansen. De oorsprong van de deze dans is terug te leiden tot Spanje en het jaar 1916. Het is een dans met veel drama. Als we puur naar de passen kijken is het niet bepaald een boeiende dans. Pas als we ook het theater en verhaal van het stierengevecht bij de dans betrekken, wordt de Paso Doble interessant.

Veel van de choreografie en techniek van de Paso Doble is ontwikkeld in Frankrijk. Sommige figuren kennen daarom ook Franse namen en er is veel invloed van Flamenco terug te zien.

Opbouw van de muziek

De muziek van de Paso Doble is beduidend anders opgebouwd dan de andere dansen. Het is een tweekwarts-maat met 60 tot 62 maten per minuut en het accent op de eerste tel. Een choreografie voor wedstrijden kent een bijzondere opbouw en specifieke highlights. Dat zijn speciale momenten in de muziek en choreografie waar extra nadruk wordt gelegd. Dansers maken hier gebruik van door op die momenten bijvoorbeeld dramatische poses aan te nemen en zo de intensiteit van de dans op te voeren.

España Cani is de meeste gebruikte muziek op danswedstrijden vanwege de opbouw van tellen. Die telling is bijzonder, en gaat als volgt:

  • 8 8 8 8 4
  • 8 8 8 8 8 8 4 (1e highlight)
  • 8 10 8 6 8 8 8 8 6 (2e highlight)
  • 8 8 8 8 8 8 8 8 8 5 8 (3e highlight)

Op sommige wedstrijden wordt tot en met de tweede highlight gedanst. Daarna wordt de muziek dan stopgezet. Een wedstrijdroutine houdt dus rekening met 2 tellen per maat, én de samenhang van maten van hierboven. Wat dit precies betekent voor jouw choreografie, leggen we je graag uit in een van onze groepslessen of een privéles.

Paso doble - stijldansen

Luister hier naar Paso Doble muziek

Share this story with your friends