Meteen naar de inhoud
Samba - stijldansen

Wat is de Samba voor dans?

Date

De Samba zoals wij die nu in Europa bij het stijldansen kennen is terug te leiden tot ongeveer het jaar 1923. Daarvoor werd ongetwijfeld al een voorloper van de Samba gedanst. In Europa werd in 1913 al de Maxixe beschreven, en de oorsprong van veel Latin American-dansen ligt waarschijnlijk in Afrika. Door de jaren heen, en met alle verschillende interpretaties van de dansen en ritmes is het alleen niet meer met zekerheid te zeggen dat de Samba zoals wij die kennen eerder al bestond.

Samba in Europa

Binnen Europa is Brazilië de plaats waar de Samba is begonnen. De muziek is druk, vrolijk, en kent veel verschillende ritmes. Vaak wordt nog de vergelijking gemaakt met het Braziliaans carnaval. De muziek en het gevoel van de dans heeft daar nog steeds veel van weg.

De Samba is een progressieve dans. Niet dat het allemaal zo modern is, maar het is een dans die door de zaal beweegt. De bewegingen van de Samba bevatten vaak een zogeheten bounce action. Dit is typerend voor deze dans. Binnen de Latin American dansen van het Stijldansen heeft alleen de Jive ook een bounce action. Toch is dat niet helemaal dezelfde actie. We spreken daarom van een Samba bounce of een Jive Bounce. Hoe dat precies in elkaar zit, of wat de verschillen zijn, leggen we je graag uit in een van onze groepslessen of bij een privéles.

Samba - stijldansen

Share this story with your friends