Meteen naar de inhoud
Wisselen van danspartner bij stijldansles van Dansschool Dance Fit

Wisselen van partner bij je dansles?

Date

Een van de grootste zorgen die mensen hebben voor ze op dansles gaan is dat ze niet willen wisselen van partner tijdens de les. Ze willen gewoon lekker stijldansen met hun eigen partner. Samen de deur uit en samen wat leuks doen.

Als dat je bedoeling is, valt het vies tegen als je na de eerste drie minuten al ineens met een wildvreemde in je handen staat. Het dansen is hartstikke nieuw, en misschien zelfs wel een beetje spannend. Terwijl jij nog aan het uitzoeken bent of je nou je linker of je rechter voet moest verplaatsen, is de veiligheid van je eigen partner ineens foetsie. En die vreemde nieuwe danspartner, kan het wel allemaal al super snel. En hij vertelt je meteen wat je fout doet. Heel “behulpzaam”. Of zij sleurt je er meteen doorheen, soort van. Of je het nou snapte of niet.

En zo gaat het de hele kring rond. Tot je vijf minuten voor het einde van de les weer bij je eigen partner bent, en alleen het laatste liedje nog even samen kunt doen. Als de angst en frustratie niet inmiddels alles geblokkeerd heeft.

Bij Dansschool Dance Fit hoef je niet van partner te wisselen, tenzij koppeltjes dat onderling zelf regelen. Dat is nog nooit gebeurd. Het zou kunnen dat er bijvoorbeeld een groepje vrienden samen op dansles gaat, en ze onderling wisselen tussen de dansen door. Dat is dan helemaal prima. Wij bemoeien ons daar helemaal niet mee verder.

Waarom laten sommige dansscholen hun dansers dan continu wisselen van partner?

Voor we die vraag beantwoorden, moeten we het hebben over de verschillende manieren waarop je naar dansen in het algemeen, of stijldansen in het bijzonder, kunt kijken.

  • Je kunt dansen zien als een vorm van kunst, of zelfs podiumkunst.
  • Je kunt dansen zien als een sport. Er is een hele danswereld waarin stijldansen als sport wordt beoefend. De echte die hards maken ook onderscheid tussen wedstrijddansen en danssport.
  • Ook kun je dansen zien als een recreatieve bezigheid. Een leuk avondje uit met je partner. Een gezellige les waarbij je ook andere mensen leert kennen.

Deze varianten leggen we verder uit in het artikel “Is Stijldansen bij elke dansschool hetzelfde?”

Wisselen van danspartner bij stijldansen als wedstrijdsport
Bij Stijldansen als wedstrijdsport gaan dingen weer anders dan bij recreatieve dansles.

Wisselen van danspartner is heel nuttig als je goed wil leren dansen. Zoals we bij de kunst van het dansen uitleggen, komt er veel kijken bij het samen dansen. Als je net begint met stijldansen, of een andere vorm van koppeldansen zoals West Coast Swing, Salsa, Bachata, Lindyhop, Charleston, noem maar op, is dat soms een beetje too much. Zeker als de heren al een beetje meer moeite hebben.

Gelukkig vinden we elkaar allemaal erg lief en zorgen we voor elkaar. We “helpen” onze heer dan heel lief door dat nieuwe pasje toch maar braaf te doen, ook als hij het niet helemaal goed aangaf. Of hij fluistert stiekem een codewoord in haar oor. Sommige heren knijpen heel lieftallig in haar hand of schouder als alternatief voor de juiste leiding. Als je niet van partner wisselt, kun je ook bewust of onbewust ineens een vaste volgorde van pasjes hebben. Na figuurtje A komt altijd figuurtje B, en standaard figuurtje C daarna. Repeat.

Er zijn ook dansscholen die een vaste volgorde “verplicht” stellen. Heel de klas danst dan synchroon. Wij vinden dat meer een trucje leren. De interactie van goed leiden en volgen, en de creativiteit van elke danser op zich, hoort voor ons bij dansen. De vaste volgorde zorgt er aan de ene kant voor dat iemand die een foutje maakt gelijk opvalt. Handig voor de leraar, beetje lullig voor de danser. Zeker als dat vaker dezelfde is. Anderzijds is het makkelijker voor de leraar. Die hoeft de finesse van Leiden en Volgen niet uit te leggen en krijgt daar ook geen moeilijke vragen over.

Door te wisselen van danspartner krijg je te maken met allerlei verschillende dansers, die allemaal hun eigen manier van bewegen, dansen, en dus ook leiden hebben. Wat bij de ene perfect werkt, hoeft bij de ander niet zo duidelijk te zijn. Wat overblijft, en “altijd” hoort te werken, is de kunst van het dansen. Het leiden en volgen zoals het bedoeld is. Ook leer je van elkaars creativiteit en elkaars fouten. Je raakt niet in een sleur van elke keer hetzelfde liedje (pun intended).

Nog een voordeel van wisselen van danspartner tijdens je dansles is dat je sneller andere dansers leert kennen. Eenmaal een keertje verplicht met iemand gedanst, is het makkelijker een praatje te maken in de pauze, voor of na je les, of op een vrij dansavond of feestje.

Dansschool Dance Fit wisselen van danspartner bij stijldansen

Dansscholen en danslessen waar je ook solo kunt inschrijven, laten hun dansers dus veel rouleren. Zo ontstaan sneller danskoppeltjes, en de feestjes zijn ook vaker bezocht door dansers die geen vaste danspartner hebben. Op zo’n feestje danst dan alles met iedereen. Super gezellig.

Is het wel of niet beter om te wisselen van partner?

Het is niet beter of slechter dan dansen met een vaste danspartner.

Belangrijker is of de dansles aansluit bij jouw wensen of verwachtingen. Ben je namelijk niet single, of danspartnerloos, en wil je juist met je wederhelft iets samen gaan doen, dan is dat wisselen van partner niet zo geschikt.

Als je erg onzeker bent, is het veilig om met je eigen partner te dansen. Die kent je. Die weet dat je onzeker bent, waar dat door komt, en hoe daarmee om te gaan. Een veilige leeromgeving (pedagogisch klimaat) zorgt ervoor dat je je onzekerheden en angsten kunt overwinnen. Ook jij kunt dan leren stijldansen, en zelfs gaan genieten van dansen.

Misschien dat je die onzekerheid ook had overwonnen als je meteen in het diepe was gegooid en gedwongen werd een hele les met vreemden te dansen. Dan heb je een steile leercurve. Heb je het dan ook naar je zin gehad? Voel je je veilig bij een school die je meteen voor het blok zet? Of is de schok te groot en kom je nooit meer terug?

De kans bestaat dat het hele concept van stijldansen nooit meer in beeld komt. Allemaal door die ene keer dat je voor de leeuwen werd geworpen. Wij doen dat liever niet.

Ook als je met dezelfde danspartner je lessen volgt kun je goed leren leiden en volgen. Dat betekent dat je leraar daar goed op moet letten, en moet kunnen spotten wat er beter kan. Het is dus wat harder werken. Daar staat dan ook een mooi resultaat tegenover.

Een koppel dat samen begint met dansen en elke stap van hun danslessen samen meemaakt, bouwt samen een band op. Om elke fout hebben ze samen gelachten, en elk succes hebben ze samen gevierd. Ze hebben elkaar fysiek dichtbij gehad, en samen de rust gevonden na hun drukke werkdag.

Om écht beter te worden met dansen moet je ook goed op elkaar ingespeeld raken. Dat bouw je ook alleen maar op als je samen heel veel oefent. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Bij Dansschool Dance Fit wisselen we niet van danspartner.

Voor de cursussen bij ons in de school kun je alleen als koppel inschrijven. Iedereen heeft dus al een vaste danspartner. Wij zorgen dan ook dat iedereen goed leert dansen, leiden, en volgen door daar genoeg aandacht aan te besteden. Wij beschrijven het vaak als volgt: Dansles bij Dansschool Dance Fit is een gezellig avondje uit, waarbij je wel degelijk goed leert dansen.

Share this story with your friends

Eigenaar worden?

Koop een meter dansvloer en krijg mooie voordelen.

Vanaf 1 m² vloer kun je al een zes maanden gratis komen trainen!